
Bunun yanında bir de bebek 5 günlük olduğunda topuğundan kan aldırmaları gerekir.
İlk 24 saat içinde topuk kanı alınması önerilmez çünkü bebeğin kanı tam olarak oluşamamış olabilir ve kan almak zor olabilir bir de bu test yanlış sonuç verebilir. Topuk kanı bebek iyice beslenebildikten sonra alınmalıdır. Bebek biraz daha toparlandığında bir kez iğne batırılması yeterli olurken ilk günlerde kanı daha az geldiği için bir kaç kez delinmek zorunda kalınabiliyor.

Topuktan alınan kan bir kağıtta işaretlenmiş dairelerin içine damlatılarak Ankara'da bulunan Tarama Merkezine gönderilir. Sonuç olumsuz olursa ya da herhangi bir nedenle testte net sonuç alınamamışsa tekrar kan alınması için aileye haber verilir. Burada aileyi doğru şekilde bilgilendirmek, korkutmadan uygun bir dille durumu açıklamak önemlidir. Çünkü ailelerin hassas günlerinde yanlış ve eksik bilgiler gereğinden fazla endişe ve strese sebep olabilmektedir.
Topuk Kanı Neden alınır?
Genetik ya da metabolizmadan kaynaklı rahatsızlıkları önceden tespit edebilmek, erken teşhisle hastalığı tedavi edebilmek ve önleyici tedbirler uygulayabilmek amacıyla topuktan kan alma işlemi uygulanır.
Troid bezinin çalışmasıyla, enzim artışı, beyinde hasar, cücelik, sağırlık, körlük gibi hastalıkların önceden belirlenebilmesi ve tedavi uygulanabilmesi, geç kalınmadan çözüme yönelik girişimlerde bulunulması için topuk kanı önemlidir.
Kimse hastalık riski ve belirsizlikle korku içinde beklemek istemez. Olası hastalık riskleri ve şüpheleri ortadan kaldırmak ve netliğe kavuşturabilmek için topuk kanı alınması gerekli görülmektedir.
Herkese sağlıklı, afiyetli günler dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder