Kişinin kendini iyi hissetmemesi, ümitsiz, boş ve çaresiz bir ruh haline girmesi, yapmaktan hoşlandığı şeyleri ya da yeme, içme gibi sıradan günlük aktivitelerini dahi yapacak gücü kendinde bulamaması, yorgunluk hali olarak tanımlanan depresyon, kişinin hayatını etkilediği gibi etrafındakilerle ilişkilerini de etkilemektedir.
Kendini karanlık bir dünyada, çaresiz, çıkmazda, yalnız hissetmesi ve etrafındakilerden uzaklaşması şeklinde olumsuz duygular hissetmesidir. İlişki içinde olduğu kişiler ve ailesi kişideki değişiklikleri fark eder ve çoğu zaman nasıl yardımcı olacaklarını bilemezler.
İnsanların hayatında strese neden olan çok fazla faktör vardır. Anlaşılamamak, engellenmek, çözümsüz kalmak, işlerin istediği gibi gitmemesi gibi çeşitli nedenlerle iç huzursuzluklar yaşanmakta ve uzun süren çözümsüzlükler stresi arttırmaktadır. Günlerce süren huzursuzluk ve yorgunluk hali, uykusuzluk, fazla uyuma, isteksizlik, mutlu olamama durumu depresyon göstergesidir.
Depresyon durumunda ne yapılmalı?
Kişinin depresyon öncesi belirtilerde konuşabilmesi, derdini anlatabilmesi, yazabilmesi olumlu gelişmelere neden olabilmektedir.
Depresyondaki kişinin uzmanla görüşmesi, konuşup kendini ifade edebilmesi, farkındalık kazanması önemlidir.
Uzman desteği, psikiyatristle görüşme ve uzmanın tavsiyesiyle verilen antidepresan ilaçları kişinin problemlerini çözmesi için adım olabilecek ya da ilerlemesini durduracaktır.
Kişinin içinde bulunduğu ruh halinden kurtulması için destek çok önemlidir. Sürekli ilaç kullanmak ilacı etkisiz hale getireceğinden uzman kontrolünde alınması gerekir. Uykusuzluk problemi ya da dertlerini unutmak için alınan ilaçlar da bir süre sonra işe yaramaz olacaktır. Ara vererek kullanmak ya da bırakmak gerekir.
Kişinin içinden çıkamadığı, çözümsüz kaldığı dertleri nedeniyle geleceği de karanlık görmesi, her şeyin çok kötü gittiğini düşünmesi olasıdır. Bu kişilerin içinde bulunduğu ana odaklanmasını sağlamak, çözüm bulmasına yardımcı olmak ve yalnız olmadığını hissettirmek depresyondan uzaklaşmasını sağlayacaktır
Yorumlar
Yorum Gönder